Hegyek között völgyek között zakatolt a vonat

Waterford Greenway. Valaha itt vasút járt, Waterford és Dungarvan között. 1878-ban nyílt meg, elég nehéz terepen épült, büszkék is voltak rá. De a forgalom a következő 100 évben jelentősen megváltozott, ezért 30 éve a vonalat bezárták. A személyforgalom már jóval hamarabb, 50 éve megszűnt, 20 éven át csak teherszállítás volt.

1987-ben megszűnt a vasúti forgalom, a síneket felszedték. A vasúti töltés, a viaduktok és az alagút viszont megmaradt. Az önkormányzat és a helyiek úgy döntöttek, hogy egy forgalomtól elzárt gyalogos és kerékpáros útvonalat alakítanak ki mindenki örömére. Az utolsó szakasz egy hónapja nyílt meg, így a teljes hossz 46 km.

A Greenway mentén több parkoló is van, ezért mi kb a felénél (Kilmacthomas) helyeztük el az autót. Kilmacthomasmellett amúgy van egy település, aminek a neve Kill. Na oda nem mentünk be. Akadnak amúgy érdekes ír településnevek, először az Inch tűnt fel, de múlt hétvégén találkoztunk Granny és Mooncoin nevű helyekkel is. (A Kil egyébként templom)

Na de vissza a kerékpárra. Kilmacthomasban a valahai vasútállomás peronjai között kerekeztünk el. Aztán zöld, meg rekettyés, meg madárdal sok sok kilóméteren át. És mivel vasút volt itt és nem fogaskerekű, az emelkedők is igen enyhék. Helyenkét vasúti tematikájú játszóterek az út mentén. És az O’Mahony pub, ami annak idején a vasútépítőket szolgálta ki. Nem sokkal ezután a szerintem legszebb rész, az alagút, egészen mesebeli

Aztán leértünk a tengerhez.

IMG_20170415_143619

 

(Az elmúlt hetek egyik legnagyobb fegyverténye amúgy, hogy megtudtam, hogy akinek a nevét úgy írják hogy Siobhan azt úgy kell szólítani hogy Sivonn. Így már nem kell kerülnöm a keresztnéven szólítást velük. Az Aiofe volt a másik mumus, de azt már korábban megtudtam, hogy az Ífa. És ennek kapcsán érthető, hogy amikor bemutatkozom, hogy Íva, akkor megkérdezik, hogy hogyan írom)

Advertisements

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s