Migránsokról

Ma  Kennedy-ek nyomában jártunk. Először New Ross-ban a Dunbrody-t néztük meg. Ez a hajó Quebecben készült, egy ír migráns hajóudvarában. Eredetileg teherszállító volt, de mire elkészült, 1845-ben, eljött a nagy ír éhínség is, és migránsszállító lett belőle. Összesen 2 millióan emigráltak Írországból, köztük JFK dédapja is, a Patrick, 1849-ben. Sokszor a földesúr fizette a jegyeket, hogy a bérlők földjeit legelővé alakíthassa. Út közben is sokan meghaltak, főleg fertőzésekben (kolera, tífusz, ilyesmi), de pont a Dunbrody kicsit kivétel volt, mert a kapitány a betegeket elkülönítette.

Amerikában sem volt könnyű persze. Sok álláshirdetés úgy jelent meg, hogy írek ne is jelentkezzenek. Íreknek a bankok sem nagyon adtak kölcsön, így PJ Kennedy (Patrick fia, JFK nagyapja) részt vett az első ír bank megalapításában.

Miközben a hajóra bocsájtásra várva csevegtünk, egy kedves úr a kanadai turistacsoportból megszólított, hogy magyarok vagyunk-e. Ő is magyarra váltott, 1956-ban, gyerekként emigrált Quebecbe édesapjával. A felesége felmenői viszont a Dunbrodyval érkeztek Kanadába, ezért számukra különösen fontos ez a túra.

Patrick, a legkisebb (harmadik! mint a mesében!) fiú kivándorolt, de bátyjai Írországban maradtak. Az eredeti szülőház egy része múzeum, erekjeként őrizve a széket amin JFK ült, meg a csészét amiből ivott amikor ott járt, de laknak még ott Kennedy-ek.

És a JFK arborétum és emlékpark. Az egyszerűen csak szép. És virágoznak a rododendronok.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s