Illeszkedünk

Úgy veszem észre, hogy a népességnek van két, jól elkülönülő populációja. Az egyikkel a kórházban találkozom csak (esetleg a kórház előtt bagóznak amikor kikötöm a biciklit). A másik populáció feltalálási helye az uszoda, a gym, a biciklis klub, meg a tengerpartok, ahol minden délután tömegek gyalogolnak. Az utóbbiakat nem szoktam a kórháznál látni.

Ha megköszönsz valamit, az errefelé thanks a million. És minden grand. És itt a how are you az egy köszönés. Válasz nem kell rá, még az Angliában megszokott Good, thanks sem. Eleinte fura volt, hogy ha valaki a folyosón megkérdezi hogy vagyok, akkor az miért rohan tovább, mielőtt válaszolhatnék. Aztán rájöttem, hogy nem kérdezte. Köszönt. A hangsúly sem kérdő.

Az ambulancián név szerint kell szólítanom a pácienseket. Egyes nevek kiejtését előtte meg kell néznem. A teljesség igénye nélkül:

  • Aiofe = Ífa. Így amikor én bemutatkozom úgy, hogy Íva, akkor meg szokták kérdezni hogy írom.
  • Caoilfhionn = Kvílinn. Vagy Khílinn, a h torokból. De írni is lehet másképp, pl Caoilinn, vagy Caoileann, mert az fh néma.
  • Eoin = Owen
  • Tadgh = mint a Tiger, csak nincs e a végén. Az egyik radiológust hívják így, ritkán szólítom meg direktben. Amikor először bemutatták, azt hittem Tiger, mint a Woods, de ennél komplikáltabb a dolog.
  • Grainne = Grónyia. Az i még véletlenül sem ott van, ahol gondolnád
  • Eithne = Etna
  • Caitríona = Katrina

Amit nagyon lassan szokok, az a nagyon lassú tempó. Minden megtörténik egyszer, ne tessék idegeskedni. Alig két és fél hónap, és lett ambulanciám. Hogy gyakorolhassam a neveket.

Ami viszont megfizethetetlen, az a tenger közelsége. Az, hogy meló után akár 20 percre van tengerpart ahova kiülhetek, az mindent visz. Meditáció / relaxáció / antidepresszáns. Mondjuk a kertünk is alakul, mindennap új virág.

 

Advertisements

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s